header1.html

Tuesday, 26 February 2013

Sample Question Paper for PO Recruitment (Computers)

Please have look on some Computer Awareness Questions for government jobs,HERE <<--
1. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
    a. Printer
    b. Key board
    c. Mouse
    d. Arithmetic & Logic unit 
    e. None
 
2. CAD stands for
    a. Computer aided design
    b. Computer algorithm for design
    c. Computer application in design
    d. All of the above 
    e. None
 
3. Which of the following printer cannot print graphics?
    a. Ink-jet
    b. Daisy Wheel
    c. Laser
    d. Dot-matrix 
    e. None
 
4. A program written in machine language is called?
    a. Assembler
    b. Object
    c. Computer
    d. Machine 
    e. None
 
5. The father of Modern Computer is
    a. Charles Babbage
    b. Von-nuumann
    c. Danies Ritchel
    d. Blaise Pascal 
    e. None
 
6. The Word FTP stands for
    a. File Translate Protocol
    b. File Transit Protocol
    c. File Transfer protocol
    d. file typing protocol 
    e. None
 
7. The lowest form of Computer language is called
    a. BASIC
    b. FORTRAN
    c. Machine Language
    d. COBOL 
    e. None
 
8. Best Quality graphics is produced by
    a. Dot Matix
    b. Laser Printer
    c. Inkjet Printer 
    d. Plotter
    e. None
 
9. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as
    a. Corrupted
    b. Volatile
    c. Non-Volatile
    d. Non-Corrupted 
    e. None
 
10. The linking of computers with a communication system is called
    a. Networking
    b. Pairing
    c. Interlocking
    d. Assembling 
    e. Sharing
 
11. The 16 bit Microprocessor means that it has
    a. 16 address lines
    b. 16 Buses
    c. 16 Data lines 
    d. 16 routes
    e. None
 
12. Data going into the computer is called
    a. Output
    b. algorithm
    c. Input 
    d. Calculations
    e. flow chart
 
13. Which of the following refers to a small, single-site network?
    a. LAN
    b. DSL
    c. RAM
    d. USB 
    e. CPU
 
14. Microsoft Office is
    a. Shareware
    b.Public domain software
    c. Open-sourse software
    d. A vertical market application 
    e. An application suite
 
15. How many options does a BINARY choice offer
    a. None
    b. One
    c. Two 
    d. it depends on the amount of memory on the computer
    e. It depends on the speed of the computer's processor
 
16. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called
    a. Operating System
    b. Computer
    c. Office 
    d. Compiler
    e. Interpreter
 
17. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can
    a. run faster
    b. go on line
    c. share information and /or share peripheral equipment
    d. E-mail 
    e. None
 
18. Information travels between components on the mother board through 
    a. Flash memory
    b. CMOS
    c. Bays 
    d. Buses
    e. Peripherals
 
19. How are data organized in a spreadsheet?
    a. Lines & spaces
    b. Layers & Planes
    c. Height & Width 
    d. Rows & Columns
    e. None
 
20. The blinking symbol on the computer screen is called the
    a. mouse
    b. logo
    c. hand 
    d. palm
    e. cursor
 
21. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as
    a. Boot
    b. Bug
    c. Biff 
    d. Strap
    e. None
 
22. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is _________ 
    a. Bug
    b. Vice
    c. Lice
    d. Worm 
    e. None
 
23. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states. 
    a. Multivibrator
    b. Flip-flop
    c. Logic gates 
    d. laten
    e. None
 
24. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as
    a. Spam 
    b. Trash
    c. Calibri 
    d. Courier 
    e. None
 
25. DOS stands for
    a. Disk Operating System
    b. Disk operating session
    c. Digital Operating System
    d. Digital Open system 
    e. None
 
26. Who is the chief of Miocrosoft
    a. Babbage
    b. Bill Gates
    c. Bill Clinton
    d. Bush 
    e. None
 
27. Which of the following are input devices.
    a. Keyboard
    b. Mouse
    c. Card reader 
    d. Scanner
    e. All of these
 
28. Examples of output devices are 
    a. Screen
    b. Printer
    c. Speaker 
    d. All of these
    e. None
 
29. Which of the following is also known as brain of computer
    a. Control unit
    b. Central Processing unit
    c. Arithmatic and language unit
    d. Monitor 
    e. None
 
30. IBM stands for
    a. Internal Business Management
    b. International Business Management
    c. International Business Machines
    d. Internal Business Machines 
    e. None
 
31.___________ translates and executes program at run time line by line
    a. Compiler
    b. Interpreter
    c. Linker
    d. Loader 
    e. None
 
32. ___________ is an OOP principle
    a. Structured programming
    b. Procedural programming
    c. Inheritance
    d. Linking 
    e. None
 
33. COBOL is widely used in _________ applications
    a. Commercial
    b. Scientific
    c. Space
    d. Mathematical 
    e. None
 
34. RAM stands for
    a. Random origin money
    b. Random only memory
    c. Read only memory
    d. Random access memory 
    e. None
 
35. 1 Byte = ?
    a. 8 bits
    b. 4 bits
    c. 2 bits
    d. 9 bits 
    e. None
 
36. SMPS stands for
    a. Switched mode power supply
    b. Start mode power supply
    c. Store mode power supply
    d. Single mode power supply 
    e. None
 
37. The device used to carry digital data on analog lines is called as
    a. Modem
    b. Multiplexer
    c. Modulator
    d. Demodulator 
    e. None
 
38. VDU is also called
    a. Screen
    b. Monitor
    c. Both 1 & 2
    d. printer 
    e. None
 
39. BIOS stands for
    a. Basic Input Output system
    b. Binary Input output system
    c. Basic Input Off system
    d. all the above
    e. None
 
40. Father of 'C' programming language
    a. Dennis Ritchie
    b. Prof Jhon Kemeny
    c. Thomas Kurtz
    d. Bill Gates
    e. None
Answer Key:-
1. d.   2. a    3. b    4. a    5. a.   6. c    7. c    8. d
9. b    10. a   11. c   12. c   13. a   14. e   15. c   16. a
17. c   18. c   19. d   20. e   21. b   22. d   23. b   24. a   
25. a   26. b   27. e   28. d   29. b   30. c   31. b   32. c
33. a   34. d   35. a   36. a   37. a   38. c   39. a   40. a